Bereiding vis

Bakken (op de huid)

Bakken in de pan is 1 van de meest voorkomende bereidingswijzes van vis. Bijna alle soorten vis kan worden gebakken in de pan, er zijn alleen een paar regels voor het bakken in de pan.

1: vet de vis goed in met boter of geklariveerde boter

2: bak altijd eerst op de huid kant

3: let goed op de hoogte van het vuur

4: geef de vis voldoende rust

Bereidingswijze:

Fileer en schub de vis

Zorg dat alle graatjes eruit zijn en dep de vis nog eens goed droog met keukenpapier!

Bestrijk de huid met boter en bestrooi het met grof zeezout.

Zorg dat de pan goed heet is en leg nu de vis met de ingestreken kant(dus de huidkant)in de hete pan, zorg dat de vis eerst goed bakt dus niet te veel aankomen, krult de filet nou heel erg op dan druk je dit voorzichtig terug naar de pan.

Laat de vis bakken tot je de vis filet langzaam ziet garen aan de binnenkant.

Draai nu de vis om en draai het vuur laag en of uit, laat het nu even goed rusten in de pan.

Voor het checken van de gaarheid kan men met een sateprikker gebruiken deze prikt men in het vlees en als het er goed doorheen prikt zonder tegen druk dan is de vis goed gaar, of men pakt een paletje en vouwt voorzichtig de vis iets dubbel en als de filet mooi knapt dan is de vis gaar!

Grillen 

soorten vis

Vooral stevige vissoorten als zalm, tonijn, sardines, roodbaars en victoriabaars zijn geschikt om te grillen.

Grillen is een gezonde bereidingswijze want er wordt maar heel weinig vet gebruikt voor een goed resultaat.

voorverwarmen:

Het is bij grillen heel belangrijk dat de grillpan of plaat goed voorverwarmd is. Deze moet echt gloeiend heet zijn, dan wordt de vis snel mooi bruin en blijft de binnenkant lekker sappig. Je hoeft de vis echt maar heel dun te bestrijken met olijfolie. grill de vis aan 1 kant en keer deze pas om als de onderkant bruin is en min of meer vanzelf loslaat van de pan of plaat. 4-5 min beide kanten grillen.

en papillotte

En papillotte betekent het garen van de vis in een pakketje van groente en vocht. Dit alles gebeurt vaak in bakpapier of aluminium folie.

vispakketjes:

-2 zeebaarsfilet

-50 gr prei

-2 el olie

-50 gr ui

-scheut witte wijn

-50 gr wortel

-en wat verse kruiden zoals thijm,kervel of dragon.

verwarm de oven op 200 graden. wrijf de vis in met peper en zout. snijd de prei in fijne ringen en de wortel en ui in ongeveer gelijke stukjes. Voeg de rauwe groenten samen en verdeel het over 2 stukken bakpapier of aluminium folie. Leg de zeebaarsfilet erboven op en doe er een scheut witte wijn bij, de kruiden erop en vouw het pakketje dicht. Leg het midden in de oven en bak het +- in 10 min gaar!

Pocheren

Bij pocheren wordt vis gegaard in vocht dat tot net onder het kookpunt verhit wordt. Koken gaat vaak net te hard voor een kwetsbare vis. Door pocheren blijft de smaak beter behouden en omdat het kookvocht nauwlijks beweegt, valt de vis minder snel uit elkaar.

pocheren kan in zout water, in bouillon of in combinatie van water of bouillon en wijn. Meestal wordt visbouillon gebruikt, maar groente of kruidenbouillon kan ook. Bij pocheren wordt geen vet gebruikt en is dus een gezonde bereidingswijze! De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte.  Een dunne visfilet is in ongeveer 5 min gaar, een dikke moot vis of een hele vis zoals forel heeft 10 min nodig. Na het pocheren kan het vocht worden gebruikt als basis voor een saus of soep!