Recepten

Recepten

Naam:  Paling met tuinbonen op geroosterd brood (6 stuks)

 Ingrediënten:

3 palingfilets – 1 t knoflook – takje rozemarijn – 450 gr

Diepvries tuinbonen – 5 el olijfolie – peper en zout – 6 plakjes brood (niet te groot) – peterselie ter garnering

Voorbereiden:

Doe de bonen in een pan met water en breng aan de kook. Giet af na 2 minuten en spoel koud. Dubbel dop ze (haal het harde vliesje er af).

Hak de marjolein en de knoflookteen fijn. Doe de olijfolie in de pan en verhit deze. Bak knoflook en rozemarijn kort  (knoflook mag niet bruin worden!) doe de tuinbonen erbij en laat op zacht vuur gaar worden.

Maal in keukenmachine of met de staafmixer tot een puree en breng op smaak met peper en zout.  Zet afgedekt tot gebruik koel weg.

Bereiden:

Rooster de broodjes goudbruin. Besmeer ruim met de tuinbonenpuree.

Leg op ieder broodje wat palingfilet en bestrooi met wat fijngehakte peterselie.

Serveertip:

Heerlijk voorgerechtje of als je het op plakjes stokbrood doet lekker bij de borrel.

Naam:  Zalmtartaartje (voor- of lunchgerecht)

Ingrediënten: 300 gr zalmfilet zonder huid – 100 gram gerookte zalm – 2 sjalotjes – ½ rode Spaanse peper –  4 tl kappertjes – 3 el citroensap – sla – dressing.

Voor de dressing:

mix 1 el mosterd met ½ el suiker, 75 ml zonnebloemolie, 1 el witte wijnazijn en zet koel weg.

Voorbereiden:

Snijd de zalmfilet in dunne plakjes en leg deze naast elkaar in een schaal.

Verdeel het citroensap er over en dek af met folie. Laat een half uurtje in de koelkast intrekken.

Snijd ondertussen de sjalot en de peper in heel kleine blokjes en doe ze in een mengkom.

Hak de kappertjes fijn en doe ze bij de sjalotten.

Snijd de gerookte zalm in kleine blokjes en doe bij de sjalotten.

Zet afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

Haal de zalmfilet uit de koelkast, giet het sap af en hak de zalm in blokjes.

Doe in de mengkom met het sjalotten mengsel.

Roer goed door.

Gebruik je een garneerring: zet de ring midden op een bord. Doe ¼ van de tartaar in de ring en druk iets aan. Haal de ring langzaam omhoog, weg.

Gebruik je een kopje: bekleed deze met huishoudfolie. Doe ¼ van de tartaar in het kopje en druk stevig aan. Keer het kopje om op een bord en haal daarna kopje en folie voorzichtig weg.

Drapeer om de tartaar wat sla en druppel er wat dressing over.

Serveer tip:

Met wat geroosterd brood en roomboter is het een heerlijk lunchgerecht.

Gemarineerde Makreel

Ingrediënten:

Voor het zuur: 335 ml witte wijnazijn – 85 ml water – 165 gr

Suiker – 1 ½ steranijs – 1 kruidnagel – 1/3 kaneelstokje – ¾ el peperbolletjes – 1 tl korianderzaad – 1 tl venkelzaad.

Voor de makreel:  de filets van 2 grote makrelen – wat olie – 1 citroen – 1 niet te grote winterwortel – 3 sjalotten – ¼ komkommer – 1 el grof zeezout – wat chilivlokken.

Extra: 1 grilpan – 1 grote of 2 kleinere glazen potten met deksel

 Voorbereiden:

Maak eerst het zuur door alle ingrediënten  ervoor in een pan te doen. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en laat 15 min zonder deksel zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en dek af met plasticfolie en doe dan de deksel er weer op en laat helemaal afkoelen. Giet het door een zeef en bewaar in een luchtdicht afgesloten pot in de koekkast. Is heel lang houdbaar.

 Bereiden:

 Snijd de wortel in de lengte doormidden en snijd in dunne plakjes. Halveer de schoongemaakte sjalotten en snijd de lengte doormidden en dan in dunne halve ringen. Snijd de komkommer in de lengte in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne plakjes. Doe al deze groentes in een plastic kom en strooi er 1 el grof zeezout over, roer door en laat 25 minuten trekken. Doe de groentes in een zeef en spoel al het zout er af. Laat uitlekken.

 Haal zoveel mogelijk  graten uit de makreel en besmeer hem aan beide kanten met wat olie. Zet de grillpan op het vuur en laat hem goed heet worden. Bak de 4 filets om de beurt kort aan beide kanten. Wacht even tot hij loslaat van de pan anders valt de vis uit elkaar! Hij hoeft niet helemaal gaar te zijn!!!! Rasp wat citroenschil boven de gebakken filet en snijd hem in de lengte in tweeën. Strooi er dan wat chili vlokken op en doe hetzelfde met de andere drie filets.

Pak de pot doe de helft van de groente er in  en leg hierop de helft van de filets. Herhaal dit en giet er dan het zuur op…zoveel tot alles onderstaat.

Als de vis niet onder wil blijven neem je een dubbelgevouwen stuk plasticfolie en drukt ze voorzichtig onder. Laat de folie er boven op liggen.

Zet minstens 6 uur in de koelkast.

 Serveer tip:

Leg wat jonge blad-sla op een bord.

Pak een snijplank en haal een filet uit de pot.

Je kunt het velletje er nu vrij eenvoudig afhalen.

Verdeel de vis in stukjes (controleer nogmaals op graten) en leg op de sla en doe er ook nog wat van de groente uit  de pot overheen.

Rooster wat brood, laat iets afkoelen en besmeer het  brood met boter.

 

 

Garnalen in Uozo saus voor 2 personen

2 punt paprika’s
1 ui
4 teentjes knoflook
6-8 ansjovis (naar smaak)
350 gr garnalen, Gamba’s
3/4 fles kookroom
3-4 borrelglas 0,02 Uozo (naar smaak)
7 cherry tomaat

Ui, paprika en tomaat in kleine dobbeltjes snijden,
Knofloof in kleine plakjes snijden,
Garnalen in olie en een gedeelte van de knoflook marineren, half uur,
Ui en paprika in olie op laag vuur wokken tot beide zacht zijn,
Knoflook toevoegen en samen even wokken,
Garnalen toevoegen en wokken tot deze mooi oranje van kleur zijn, dan de Ouzo en de room toevoegen. Eventueel iets zout naar smaak toevoegen. Ansjovis is ook al zout!
Roerend aan de kook brengen op een laag vuur
dan de tomaat dobbeltjes even mee koken.

Gasflam of electrisch uitzetten, de pan met een deksel afdekken en een half uur af laten koelen. Hierdoor wordt de Ouzo smaak intensiever.

De garnalen in de Uozo saus weer warm maken, net voor het koken weer uitzetten en klaar.

Je kunt dit gerecht zo eten of samen met wat geroosterd brood.

Ook witte rijst met garnalen in de saus erbij is mogelijk, en dan…..genieten.

 

 

Molee (viscurry)

Ingrediënten: 1 el olie – 1 grote ui in dunne halve ringen

#3 tenen knoflook geperst – 1 groene chilipeper fijn gesneden

2 tl kurkuma – 1 tl korianderpoeder (ketoembar) – 1 tl komijnpoeder (djinten) – 4 kruidnagels – 6 kerrieblaadjes– 400 ml kokosmelk – ½ tl zout

600 gr roodbaarsfilet (of andere stevige witvis)  – 1 el gehakte korianderblaadjes.

Alles wat tussen ## staat kan vervangen worden door 1 el Thaise groene curry pasta.

Nodig: wok of braadpan of hapjespan

Bereiden:

Verhit de olie in de wok en bak de ui 5 minuten. Voeg de kruiden (of pasta) toe en bak tot de ui glazig en gaar is.

Voeg zout (naar smaak) en kokosmelk toe en breng alles tegen de kook aan.

Snijd de visfilet in blokjes en leg ze in de saus en breng weer aan de kook.

Houdt 5 minuten tegen de kook aan of tot de vis gaar is.

Proef of de saus lekker is (nog peper of zout nodig?) en roer er dan de gehakte korianderblaadjes door.

Serveer tip:

Lekker met rijst en sperzieboontjes (of doperwtjes)

Rijst: spoel 400 gram rijst onder water tot water helder is.

Kook 825 cc water. Verhit 1 el olie in een pan en voeg 1 ½ blokje kippenbouillon toe. Doe de rijst erbij en roer goed door. Giet het water erbij, roer nogmaals door en breng aan de kook. Deksel op de pan en vuur laag zetten. Laat 15 minuten  garen. Deksel op de pan laten en 10 minuten van vuur af laten rusten. Dan doorroeren met vork.

Sperziebonen: Neem  600 gram (zonder punt in tweeën). Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de boontjes een paar minuten. Verkruimel er een ½ kippenbouillonblokje over en voeg 100 ml water toe. Laat afgedekt 20 minuten zachtjes pruttelend gaar worden.